Tips på presenter inför alla högtider

I vårt uppskruvade konsumtionssamhälle är det många som glömt bort tanken bakom varför man ger sina nära och kära gåvor. Framförallt är det lätt hänt, med tanke på hur mycket vi bombarderas av reklam, att vi fokuserar på själva prylen vi ger bort istället för den som får gåvan.

En väl utvald gåva ska alltid väljas med omsorg beroende på vem som får den, och vilken högtid det gäller.

Om det är julen som är högtiden, och julklappar du är ute efter, är julklappssajten hittajulklappar.nu ett bra ställe att börja leta på, där finns flera hundra manuellt utvalda julklappstips. Även om det rör sig om julklappstips så kan tipsen fungera bra till även andra högtider. Hittajulklappar.nu ger presenttips på enkla och billiga men också dyra mer exklusiva presenter, allt från billiga enkla prylar till lyxiga presenter.

Om att välja den perfekta presenten

Istället för att tänka "vad vill de ha", "vad behöver de?", "vad kan vi köpa" så föreslår vi att man väljer en present utifrån en helt annan utgångspunkt.

Problemet är att vi ser på presentgivandet som en transaktion av fysiska objekt. Ett mer givande sätt att se på saken är att du utgår från att din present är en form av kommunikationsbärare, den har ett budskap. Vissa presenter kommunicerar ett visst avstånd, andra intimitet. Vissa gåvor säger "jag älskar din kreativitet", andra "du borde ta hand om dig själv lite bättre". Vissa presenter kommunicerar dock ett rentav förolämpande budskap. Om man väljer en present som inte har alls med personen, eller själva firandet att göra så kan det vara nog så förolämpande.

Så länge som du utgår från att en present ska väljas, inte bara utifrån vilken högtid eller orsaken till det man firar, med omsorg - precis som man väger sina ord med omsorg. Presenten är ett budskap, som kräver lite eftertanke.

Letar du efter presenter till högtider som mors dag - och givetvis namnsdagspresent - så finns det att hitta här på namnsdag.eu.